AURAT WANITA MUSLIM DAN NON MUSLIM

Bagaimana hukum aurat wanita muslimah dengan wanita non-muslim.

Ayat dalam surah An-Nur  menjadi medan perbezaan antara ulama. Firman Allah, “Maksudnya: dan janganlah mereka (wanita Muslimah) menzahirkan perhiasan mereka melainkan bagi suami mereka, bapa mereka, bapa mertua mereka, anak lelaki mereka, anak lelaki suami mereka, saudara lelaki mereka, anak lelaki bagi saudara perempuan mereka atau wanita-wanita mereka”.  Surah An-Nur ayat – 31.

Perbezaan pendapat tentang “wanita-wanita mereka”. Adakah ia merujuk kepada wanita muslimah sahaja atau umum kepada semua wanita tanpa mengira agama?  Yang penting, status jantinanya ialah wanita.

Dalam tafsir al-Qurtubi pada pentafsiran ayat ini, beliau menyatakan bahawa maksud ‘wanita-wanita mereka’ ialah wanita Muslimah.  Oleh itu, wanita non-Muslim sama ada ahli zimmah atau bukan ahli zimmah tidak termasuk dalam ayat ini. Juga disebutkan wanita non-Muslim pada zaman Umar al-Khattab r.a sebagai khalifah, masuk ke dalam tempat mandi air panas bersama wanita Muslimah dan beliau menegah amalan tersebut.

Dalam tafsir Ibn Kathir, beliau juga berpendapat maksud ‘wanita-wanita mereka’ ialah wanita Muslimah, bukan wanita non-muslim. (Rujuk tafsir ibn kathir) 

Dalam mazhab Syafi’i juga “Dan wanita Muslimah berhijab secara wajib daripada wanita non-Muslim, begitu juga wanita yang baik akhlak daripada wanita fasiq dengan lesbian atau zina.” Rujuk – Hasyiah Fath al-Mui’n bertajuk Tarsyih al-Mustafidin) juzuk 1, bab nikah hal. 297.

Namun dalam teks fiqah dalam mazhab Syafi’e iaitu Kitab Kifayah al-Akhyar disebutkan khilaf dalam masalah ini.  (Rujuk Kifayah al-Akhyar, Taqiyuddin Abi Bakar al-Syafi’i.)

Kewujudan khilaf ini menggambarkan ia bukan perkara yang disepakati bahawa wanita Muslimah mesti berhijab daripada wanita non-Muslim. Yang penting, kesopanan dan maruah sebagai wanita Islam dijaga.

Kalau wanita non-Muslim dikenali dengan baik akhlak, bersopan dan sebagainya, tidak salah untuk wanita Muslimah tidak menutup Aurat dengan sempurna seperti mana dihadapan lelaki ajnabi. Jika wanita tidak baik akhlaknya walaupun Muslimah eloklah dijaga aurat.

menutup aurat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STOKIN SOLAT COTTON – TERHANGAT

DIJAMIN LULUS UNTUK SOLAT

DIJAMIN LULUS UNTUK SOLAT

Latest produk stokin solat yang hangat dijual di blog kami, disukai ramai walaupun baru diperkenalkan stokin solat cotton ini telah mendapat tempat dihati pelanggan kami.   MENGAPA STOKIN SOLAT COTTON cepat mendapat tempat.

kenapa STOKIN SOLAT COTTON:-

1. Fabrik Cotton terkenal kerana sifat semulajadinya yang serap peluh

2. Stokin solat cotton ini tidak jarang walaupun stokin solat lycra lebih tebal tetapi benangnya rapat.  Tidak nampak warna kulit.

3.  Stokin solat cotton lebih lembut jadi lebih elastik mudah nak pakai terutama orang yang tulang keting/kakinya berisi sebab boleh fit sampai saiz 8.

4. Stokin solat cotton lebih panjang tinggi atas buku lali 4 -5 inci.

5. Boleh dipakai casual atau diluar waktu solat.

nak tahu kenapa kita galakkan orang pakai stokin solat sebab ia memudahkan muslimah nak bersolat tak kira tempat.  Asalkan pakaian anda tutup aurat dengan sempurna. Tudung anda cukup labuh seperti tudung saiz 2xL kami.  Lengan baju anda ada getah, cuff atau pakai handsock. Berbekalkan sepasang stokin solat kami samada lycra atau cotton sudah boleh solat.

#TUDUNG READYSOLAT #STOKIN COTTON SOLAT #STOKIN LYCRA SOLAT

WHATSAPP 019-2883235

WHATSAPP 019-2883235

 TESTIMONI KAMI

STOKIN SOLAT COTTON

STOKIN SOLAT COTTON

 PERTANYAAN /PESANAN – WHATSAPP – 0192883235

 

 

MUTIARA HATI KU

Nak berbicara mengenai keseronokan baru saya,  saya memang minat sangat dengan mutiara tak kira yang ori atau yang pelesu.  Warnanya yang putih bersih nampak sangat suci dan polos sekali.

Selalu dapat cenderahati dari kawan-kawan bila dia orang balik Sabah ada yang bagi set rantai leher, ada yang bagi brooch dapat gelang pun ada. Sampai sekarang masih disimpan lagi. Ada yang telah dimakeoverkan dari rantai leher jadikan gelang tangan. Dulu tudung singkat pakai rantai leher nampak bergaya, sekarang tudung dah labuh jadi bertukar bentuklah dia. Thanks to SAL PEARL our best pearl designer in town.

Mutiara, permata yang tersimpan dibawah laut disimpan rapi didalam ibunya dan  mengambil masa berpuluh tahun untuk mendapatkan sebutir mutiara yang cantik. Untuk mutiara didik pula hanya mengambil masa beberapa tahun untuk matang.

I just cannot see them mesti rembat punya walaupun satu sahaja. Now i nak share koleksi pin tudung nie comel sangat bila digayakan dengan shawl labuh.

pin brooch butterfly pin brooch black pearl pin brooch star pin brooch white pearl

If you like to have some boleh lepak-lepak kat SAL PEARL nak tempah untuk door gift atau wedding gift pun boleh dik non.

Bagi saya nilai mutiara seperti seorang wanita, wanita yang baik itu sentiasa memelihara maruah dirinya dari tontonan mata-mata lelaki ajnabi.

 

 

STOKIN SOLAT – RESTOK DENGAN WARNA COKLAT

IMG_2211Kami dah restok balik stokin solat. stok baru ada warna hitam, coklat dan creme cair. Syukur to Allah atas pertolongan ini. Saper yang belum pernah pakai mari try..see gambor fb sharing response. Supaya anda lebih yakin dengan produk kami ini.

Biarlah gambar berbicara akak dah mengantuk nie.

 

STOKIN LYCRA TEBAL

STOKIN LYCRA TEBAL

demo stokin

demo stokin

stokin lace coklat kami dah restok tapi sesuai pakai casual kalau nak bawak solat kena pakai double dengan stokin biasa.

stok lace coklat – sesuai untuk kain saiz 3 – 6 sahaja

fabrik jenis kurang mengembang ya.

stokincoklat

STOKIN COKLAT

ALL OUR SOCKS SELL AT RM10.00 EXCLUDING POS

INTERESTED WHATSAPP ME AT

TELEKUNG SULAM COTTON RENDA

Dah habis dua pertiga bulan Ramadhan. Masih bertenaga lagi mudahan terus bertabah dalam menunaikan perintah Allah.  Ramadhan adalah bulan hamba semua pintu-pintu kebaikan dibuka dengan ganjaran berganda. Asalkan ada ikhlas dalam hati kita.

Dah buat persediaan raya, walaupun gawat ker GST ker barang naik ker. Persiapan masih berjalan mungkin dikurangkan budget sikit.  Kami sentiasa memikirkan keperluan tetapi dengan budget mampu milik pelanggan kami. Produk kami kain telekung cotton sangat berpatutan harganya. semu orang mampu milik, tambahan kami kasi lagi anda fabrik berkualiti dengan jahitan muka yang cantik.

Kualiti fabrik sangat kami ambil kira dalam penghasilan telekung-telekung sulam kami.  Jahitan kami setanding walaupun jenama TELEKUNG MUSLEEMA TU belum boleh pecahkan rekod SK lagi.

Kenapa anda mesti miliki telekung kami:-

1. Fabrik jenis cotton yang ringan dan selesa dipakai

2. Ada 2 lapis – berpelapik di dalam. Kami ada lapik labuh atau pendek anda boleh pilih.

3. Jahitan muka smocking atau renda yang comel sangat tu.

4.  Fabrik cotton bunga tabur dengan dihiasi oleh renda kelilingnya.

5. Tak payah pakai tudung kat dalam cukup dengan hairband.

6. Warna putih adalah sunnah dan kesukaan Nabi Muhammad s.aw.

Nota:- ambil perhatian

1. pakai pakaian yang; terbaik ketika beribadah kerana kita sedang berhadapan dengan PENCIPTA yang maha agung.

2. Pilih pakaian yang selesa maksudnya dari jenis fabrik telekung tersebut.

3. Pastikan telekung tidak jarang – tidak nampak tengkuk, rambut tidak keluar berceracak.

3. Dagu telekung  pastikan dagu kita tertutup dengan sempurna kerana dagu wanita adalah aurat.

Ukuran telekung

1. saiz muka 20 inci

2. Labuh dari dagu lebih kurang 90 cm, Labuh dari kepala 117 cm

3. telekung kali ini limited edition ada pink dan kelabu sahaja.

yang paling penting harga hanya RM85.00 SAHAJA (TELEKUNG SAHAJA) SARUNG UPON REQUEST EXTRA CHARGE DIKENAKAN,

 

 

cara kami kira saiz muka

cara kami kira saiz muka

cara kami ukur muka:-

1. saiz muka – 20 inci

2. Labuh dari dagu – lebih kurang 90 cm, dari belakang 117cm

NAK BELI ANDA BOLEH WHATSAPP KAMI SAHAJA DI 019-2883235 BARIAH

ordernow