SEJARAH STOKIN – CEDOK DARI WIKIPEDIA

Before the 1920s, stockings, if worn, were worn for warmth. In the 1920s, as hemlines of dresses rose, women began to wear stockings to cover their exposed legs. Those stockings were sheer, first made of silk or rayon (then known as “artificial silk”) and after 1940 of nylon.

The introduction of nylon in 1939 by chemical company DuPont began a high demand for stockings in the United States with up to 4 million pairs being purchased in one day. Nylon stockings were cheap, durable, and sheer compared to their cotton and silk counterparts. When America entered World War II, DuPont ceased production of nylon stockings and retooled their factories to produce parachutes, airplane cords, and rope. This led to a shortage and the creation of a black market for stockings. At the end of the war DuPont announced that the company would return to producing stockings, but could not meet demand. This led to a series of disturbances in American stores known as the nylon riots until DuPont was able to ramp up production.[3]

A precursor of pantyhose made an appearance in the 1940s and 1950s, when film and theater productions had stockings sewn to the briefs of actresses and dancers, according to actress-dancer Ann Miller[4] and seen in popular films such asDaddy Long Legs. Today, stockings are commonly made using knitted wool, silk, cotton or nylon (see hosiery). The introduction of commercial pantyhose in 1959 gave an alternative to stockings, and the use of stockings declined dramatically. A main reason for this was the trend towards higher hemlines on dresses (see minidress). In 1970, U.S. sales of pantyhose exceeded stockings for the first time, and has remained this way ever since.[5] Beginning in 1987, sales of pantyhose started a slight decline due to the newly invented hold-ups, but still remain the most sold kind of hosiery.

Sumber Wikipedia.

 

BLAUS PLUS SIZE – SAIZ JUMBO JER

Percubaan pertama keluarkan blaus dan tudung sendiri.  Sekarang kita nak perkenalkan jenama sendiri insyaAllah mudahan dipermudahkan segala usaha.

Memandangkan orang yang besar ni susah cari saiz marilah kita bantu orang yang saiz besar dapat blaus yang sesuai. Banyak baju dipasaran tapi pilihan untuk orang besar sangatlah terhad.  Selalunya dipasaran kita tengok semua untuk yang kecil dan comel.

Ada saiz blaus besar tapi tak ikut spec kita. Orang badan besar, nak blaus yang longgar tidak menampakkan susuk tubuh dia orang yang comel tu.

Blaus kami ini dijahit menggunakan kain jenis moss crepe yang buat tudung tu. Jadi kami buat dia agak longgar supaya tidak cling kat body pemakainya. Tangan ada cuff senang nak tarik untuk ambil wudhuk.   BLAUS 4XL

BLAUS 4XL

Cutting princess kembang sesuai untuk wanita atau gadis yang bertubuh besar dapat melindung bahagian perut dan pinggul yang berisi tu.

BLAUS - 4XL

BLAUS – 4XL

BLAUS - JBIRU

Bahagian Dada ada kedutan supaya tujuannya untuk tidak menampakkan susuk tubuh atau dada pemakainya.

Harga : RM79.00 SAHAJA

Ukuran Blaus – Bahu 18 inci

Dada – 48 inci – 50 inci

Labuh Tangan 21 inci

Labuh Baju 36 inci

Kami juga menyediakan tudung labuh 2 muka xl dengan kain corak yang sama. Sesiapa yang berminat dengan corak sedondon jangan segan-segan whatsapp kami ya.

Untuk pesanan sila whatsapp kami di 019-2883235 ORDER SEKARANG

OrderNow

MASA ITU EMAS? KEMANA IA DIHABISKAN

Assalamualaikum and good morning all, baru  sempat nak update laman sesawang nie. Bzzzz sangat.  Tiada masa, tak ada masa, busy and tak free adalah ungkapan biasa kita hari-hari. Saya bukan seorang pakar cuma saya nak luahkan apa yang saya dan orang lain alami mungkin cuma sedikit berbeza.

Hari-hari yang berlalu kalau nak dikira ikut hari dah banyk sangat beribu-ribu hari dah agaknya. Just sit and think for a while, apa yang dah aku buat dengan masa yang dah berlalu. Berapa banyak masa lagi yang aku ada.  Allah yang lebih mengetahui.

at the age of 47 – 12 (before that main baling tin lagi). already 35 years x 365 hari.

sudah ada 12,770  hari – 2940 (off day orang perempuan) = 9,830 hari atau 26 tahun 9 bulan plus minus

umur persekolahan – 13 tahun (sekolah rendah, sekolah menengah dan sekolah tinggi)

umur belajar  kat kolej atau universiti – 8 tahun (part time student harap maklum).

Graduate 2004 – 2016 = 12 tahun bergelumang dengan kerja. Hingga hari ini masih lagi jadi kuli orang.

konvo 79_2

gambar file

bdk sekolah menengah

gambar file

 Sepanjang masa hidup ni berkejar dengan urusan dunia sahaja. Berapa banyak masa kita peruntukkan untuk akhirat.

Soalan untuk diri saya sendiri.

1. Dah berapa kali khatam Al-Quran

2. Dah berapa banyak puasa sunat yang dibuat. Qadha puasa ada lagi tak yang tertinggal (InsyaAllah dah habis)

3. Solat sunat sudah berapa banyak yang dibuat

4. Harta dah berapa banyak dilaburkan untuk asset di hari Akhirat

5. Sedekah wang ringgit?

6. Sedekah tenaga? ini memang yakin sangat-sangat sedikit buat kerja amal

7. Dzikir berapa kali sehari yang dilafazkan.

Bila sudah mati Allah tak tanya berapa dalam bank akaun, berapa kilo emas yang ada, berapa banyak rumah tinggal, kereta dan berapa orang anak dan isteri.  Tapi inilah yang kita kejar hari-hari, di sinilah masa kita banyak dihabiskan.

Setiap hari kita dengar kuliah dari ustaz dan ustazah dunia sudah tua, tanda-tanda awal kiamat dah muncul semua. Tunggu masa tanda-tanda besar sahaja. Soalannya di manakah kita?

Apa bekal yang kita nak bawak jumpa Allah swt?

Apakah Nabi Muhammas s.a.w mengaku kita umatnya bila sunnahnya kita tak buat. Seruannya kita tidak ikut. Larangannya jugak yang kita buat.

Ini cerita saya, mungkin reader saya sudah INSAF dari dulu lagi, sudah terdidik dari kecil lagi. ANDA SANGAT BERTUAH, kerana anda telah memanafaatkan masa muda anda sebaiknya. Selagi hayat masih ada pintu Taubat masih terbuka, mari kita gembelingkan tenaga gunakan masa yang ada sebaiknya-baiknya.

Dalam pencarian ini, sebenarnya kita sendiri kena cari masa dan ruang untuk dunia dan akhirat. Ramai jutawan muslim yang berjaya hari ini dengan usaha keras mereka dan rezeki dari Allah swt. Nama-nama besar seperti Syed Mokhtar, Kumpulan Ar-Rajhi Bank, Dato Vida Qu Puteh Qu Puteh dan ramai lagi yang berjaya.

InsyaAllah, usaha kita itu yang Allah pandang bukan hasilnya semoga kita boleh manafaat masa kita hari ini dengan sebaik-baiknya.

Segala kekurangan dan cacat cela dalam artikel ini adalah atas kekurangan diri saya.

#telekungmusleema.blogspot.com#telekungmusleema.com#telekungcottonsulam#telekung smocking.

JALAN – JALAN KOTA SINGA LUPAKAN YANG LAIN

Selamat tahun baru walaupun dah dekat seminggu berada di tahun 2016. Tak sempat nak buat ucapan Happy new year sebab kita berada diluar kawasan sambut tahun baru 2016.

Alhamdulillah boss akak kasi cuti ganti pada 31hb December jadi kami semua dengan seronoknya mengosongkan office tu, jika tidak kami semua akan tersangkut dengan New Year Eve yang disambut macam nak rak kat Mutiara Damansara tu.

Sepanjang hari dihabiskan dengan mendobi ajerlah ya sebab hari kerja tak dapat nak mendobi sebab hari hujan nanti tak sempat angkat kain jemuran hujan dah turun.  Macam dialog citer P.RAMLEE

Kali ini kami sekeluarga bercuti-cuti ker Johor. Ada jemputan kenduri anak abang di Singapura, kami lepak kat Gelang Patah, port rumah anak saudara. Sampai dah pagi, on the way berenti dua kali kat RNR kemengantukan tahap gaban kan. Kami gerak malam naik satu kereta, jimat minyak and toll off course kenalah share semua cost.  Tapi seperti selalu akak ni penumpang jer duk belakang.  Gerak dah tengah malam nak elakkan jamn sepanjang perjalanan alhamdulillah semuanya bereh tak der jamn pun cuma hujan.  So driver tak bolehlah pulun ya.   Sampai dah pagi, on the way berenti dua kali kat RNR kemengantukan tahap gaban kan.

Berenti solat subuh di toll senai utara dan teruskan perjalanan ke Gelang Patah keluar ikut Pontian.

Kesiankan dah dekat separuh abad umur baru sampai keselatan tanahair.  Wedding hari Sabtu, kami gerak pagi dari Gelang Patah naik bas ke Tuas Check Point dan meneruskan perjalanan dengan bas juga ker Jurung East. Lama jugak ler beratur kat Imigresen Singapore ramai yang nak masuk ke Kota Singa balik kampung kot.

Jalan jalan kota Singa

Jalan jalan kota Singa

Kita sampai ker Jurong East dah kul 10.00 am tempat wedding kat Masjid Ba’alwi, Lewis Street. Nasib baik ada cik google kami gamble ambil MRT dari Jurung East ke Botanical Garden dari sana we naik cab ke Masjid. Sampai orang dah selesai akad nikah tengah sessi fotograpy. Alhamdulillah kalau orang dah balik haru biru ler jawabnya.

Reception kat Bedok kami pun follow lah rombongan cik kiah naik bos ke Bedok. Hari hujan dari pagi hingga ke tengahari dulu pengantin suka makan dalam periuk kot yerk..We enjoy the wedding simple tapi menariklah siap ada kompang dan silat lagi. Lengkap pakaian nya, kita pun dah banyak tinggalkan budaya nie, disana dia orang cuba mengekalkan lagi tradisi ni.  Kami tak dapat nak tunggu sampai kenduri habis nak meronda-ronda la jugak kan..bukan senang nak datang kesini banyak benor halangannya. Agak-agak hujan berenti me and my sister bergerak jumpa family pengantin sampaikan hajat orang yang berkirim dan naik bas ke Geylang Serai mulanya nak ikut biras abang tapi lewat sangat gamble ajer lah.

Sebenarnya walaupun negara orang kita taklah rasa takut ker nak bergerak sendiri, ambil tahu jugak sikit-sikit pasal tempat orang just a little bit cautions tak sesaja kena saman.  Tak sempat nak rasa macam kat obersea pertamanya sekejap jer, lepas tu tengok keliling macam kat sini jugak yang muslimnya bertudung, berbaju kurung gi kenduri lah katakan. Tapi akak paling voguelah pakai baju kurung sampai malam he heh.

baju kurung

 

Orangnya sama gak Melayu, China dan India majoritinya. Cumanya wang sahaja dah convert duit tu tak payahlah kira abiskan sahaja.

1 SGD  = RM3.03

Kalau rasa nak beli tu beli ajer..lepas convert rege sama jer macam kat KL. Belilah something untuk souvenir diri sendiri dan kawan-kawan kita kan. Kita cuma sempat pergi ke Geylang Serai dan Arab Street sahaja.

I paling suka tengok Masjid Sultan betul-betul dalam bandar kawasan agak sempit tapi Masjid nie unik. Ada lift untuk pergi ke ruang solat wanita. Kata my sister masjid ni cantik hiasan dalamannya cuba mengekal keaslian.

Masjid Sultan

Masjid Sultan

Jalan Kg Glam

Jalan Kg Glam

Kampung Glam ala-ala pasar seni, ada banyak restoran kat sini ada Restoran Lebanon, Jepun, Melayu dan China. Di kiri kanan ada kedai-kedai souvenir the only thing yang abiskand sing dollar yang lain mampu tengok jer.

Jalan-jalan Kg Glam

Jalan-jalan Kg Glam

Very short trip InsyaAllah nak datang lagi, kita kumpul duit tebal-tebal sikit barulah boleh nak singgah ke Sentosa ker Zoo ker.  Next kita gi dengan anak-anak bam bam pulak.

MAULIDUR RASUL ADAKAH HANYA ACARA TAHUNAN?

Assalam, selamat berselawat di hari kelahiran Junjungan Besar Nabi Muhammad s.a.w. Syukur kepada Allah swt kerana mengutuskan Baginda pembawa cahaya ke seluruh alam ini.  Ramai orang berselawat, berqasidah dan berzikir hari ini.  Andai Rasulullah masih ada adakah dia akan rasa bangga dan terharu dengan apa kita buat ini.

Apakah sambutan ini hanya sebagai acara tahunan sahaja, berarak, bersalawat beramai-ramai dan lepas tu makan-makan dan balik sahaja. Lalu kita kembali kepada asalnya kita ini,  kehidupan yang biasa kita lalui. Tiada pun satu perubahan baru yang kekal dan istiqamah untuk dipegang. Kita tidak perlu buat sesuatu yang besar tapi hanyalah hangat-hangat tahi ayam.

Walaupun kita berpegang kepada satu amalan yang kecil yang penting ianya berterusan hingga ke akhir hayat kita.

Mari check diri sendiri adalah kita ikut apa yang Allah suruh dan tinggalkan laranganya, Rasululllah dan sahabatnya bergadai nyawa untuk menegakkan Islam itu. Meluaskannya ke seluruh dunia, hingga hari gerakan dakwah itu terus berjalan dari satu generasi ke satu generasi. Malangnya ramai diantara kita memandang sepi perjuangannya dan melupakan apa yang disampaikannya. Kita tidak rasa susahnya nak dapat cahaya iman seperti orang-orang terdahulu atau saudara muslim kita yang berhijrah daripada agama nenek moyangnya kepada agama Islam.

Sambutan Maulidur Rasul

Sambutan Maulidur Rasul

Perarakan MaulidurRasul

Apakah kita menghidupkan sunnah dan adakah kita faham yang mana itu Sunnah Rasulullah.  Mari kita sama-sama dalami dan halusi supaya kita tidak keliru dan bercampur aduk.  Selagi kita berpandukan Al-Quran dan hadis kita telah menghidupkan Sunnah Rasulullah. Beliau adalah guru pertama yang mengajar kita tentang soal ibadah, perkahwinan, urusan harian dan urusan ekonomi.

Saya bukan ustazah tetapi hanya nak mengajak merenung bersama-sama sudahkan kita buat apa yang Rasululullah ajarkan.  Bukan habis sambutan maulid kita kembali ke asal kita.

SEMOGA SAYA DAN ANDA DAPAT KEKUATAN UNTUK BERPEGANG KEPADA SUNNAH RASULULLAH HINGGA KE AKHIR HAYAT.

Next entry mari kita kongsi sunnah Rasul yang kita boleh berpegang dengannya.