LAGI PUA KUMBU UNTUK ANDA

puakumbu-b1

DUSTY PINK

puakumbu-b5

BLACK COTTON DENIM

 

puakumbu-b4

TURQOISE BLUE

puakumbu-b3

TURQOISE GREEN

Cotton Denim memang my favourite items i have made beautiful blosue from same pua kumbu corak hasilnya sangat superb.

Ntah macamana jatuh cinta dengan corak pua, setiap kali pergi ke Sarawak fabrik corak pua kumbu tidak pernah terlepas dari senarai saya.  Saya akan merayau dari satu kedai ke satu kedai pergi mencari fabrik-fabrik pua yang lembut dan cantik.

Mulanya cinta hanya pada fabrik pua untuk frame, untuk table runner dari yang bentuk square hingga yang bentuk oval.  Sebelum beralih kepada batik sarung dan kain pasang dan now sudah ada pula shawl dua loop corak pua kumbu yang cantik.

Labuh cotton denim dua loop – 2.0 mtr x 0.8 mtr

whatsapp kak hajjah – 019-2883235

PUA KUMBU ANUGERAH UNTUK BUMI KENYALANG

Akak memang suka sangat dengan corak pua kumbu, mana datang jiwa etnik nie akak pun tak perasan. Tudung labuh double loops pua kumbu ni menggunakan fabrik cotton denim.

As usual tudung es scarves always labuh depan dan belakang, untuk big sizes macam akak ni had bawah dada ala saiz xl, those yang comel lote tu dah macam labuh 2xl ya.

Tudung cotton denim memang favourite sebab kain jenis sejuk dah flowy.

As usual tudung-tudung kami ironless sebab kami ni semua bizi lady.

Labuh tudung kami maintain 2.0 mtr x 0.8 mtr.

 

 

puakumbu-a1

puakumbu-a2

puakumbu-a3

puakumbu-a4

Tudung Pua Kumbu Denim Cotton

Tudung Pua Kumbu Denim Cotton

 

Berminat dengan tudung labuh cotton pua kumbu jangan lupa pm/whatssap/call

019-2883235 – kak hajjah

only RM69 PER PC TIDAK TERMASUK POS

TRUMP JUTAWAN HARTANAH PRESIDEN BARU USA

Berita muktahir yang diterima jutawan hartanah nie Presiden USA yang baru.

My opinion siapa pun yang jadi bapak presiden tu tak ada pun keuntungannya kepada masyarakat Muslim di seluruh dunia. Tetap akan diganyang tetap akan diceroboh. Only Mr Clinton jer tak suka terjah masuk negara orang. Yang lainnya sejak akak kenal siapa itu Presiden AMERIKA kalau tak salah masa zaman Jimmy Carter (zaman sekolah rendah) hinggalah terkini Mr Donald Trump.

Lihatlah bagaimana kita sendiri terpaksa terima perjanjian TPP (Trans Pacific Partnership). Akibatnya  yang orang tak cukup sekolah macam akak nampak harga hartanah melambung lambung. Lepas ni tengoklah apa nak jadi dengan generasi akan datang camane nak beli sebuah rumah tempat berteduh.  Akak tak nak ulas lanjut mengenai isinya salah ulas kena pulak surat saman dari SKMM.

Isu Palestin dari dulu sampai sekarang tak selesai, mungkin sampai kiamat lah agaknya.  Isu Syiria lagi sadis tak der ayat nak dikata lagi. Rohinngya terus disembelih. Sebut isu ummat Islam ada jalan penyelesaian?  Tak ada kan? Why? Sekali lagi akak bagi pendapat yang tak berapa nak comel nie.  Ada untungnya bagi tangan-tangan tersembunyi ni bila dunia Islam terus bergolak.

Kat depan batang hidung kita pun payah nak selesai apa lagi nak tengok luar dari sempadan geo politik tu. Sebab apa pihak yang berkenaan tak nak terima hukum Islam, sebab masih ada keuntungan di sana. Semoga Allah swt lindungi orang-orang muslimin dan muslimat di seluruh dunia.

dari Sinar Harian

WASHINGTON – AMERIKA SYARIKAT. Pemilihan Presiden Amerika Syarikat (AS) menyaksikan satu perubahan baru apabila calon Republikan, Donald Trump menang dengan 276 undi mengalahkan calon Demokratik, Hillary Clinton.

Trump memenangi jawatan tersebut setelah berjaya menakluki Wisconsin dengan mendapat 10 undi terakhir mendapatkan 276 undi tersebut.

Para pengundi di sana nyata lebih mempercayai kata-kata ahli perniagaan selebriti tersebut berbanding dengan bekas setiausaha Amerika Syarikat itu.

Sebelum ini, Clinton mengatasi Trump dalam undian awal serta sebanyak 36 daripada 50 negeri termasuk swing state, Florida dan Ohio menawarkan proses pengundian awal membolehkan pengundi di kawasan terbabit membuang undi sebelum hari mengundi yang berlangsung semalam.

Trump memenangi bandar-bandar besar seperti Kansas,Missouri, Indiana, Ohio, West Virginia, Oklohoma, Arkansas, Texas, Lousiana, Missisippi, Alabama, Tennesse, Kentucky, West Virgina dan South Carolina,Iowa, Utah, Pennsylvania dan Georgia.

Manakala, Clinton pula memenangi Colorado, New Mexico, Illinois, New York, Vermont, Massachussets, Rhode Island, Connecticut, New Jersey, District of Colombia, Maryland,Hawaii Delaware,Washington,Virgina dan Nevada .

Kelihatan penyokong-penyokong Trump bersorak kemenangan  dan bertepuk tangan apabila poll menunjukkan  beliau berjaya memenangi Presiden.

trump

 

KITA DAH BETUL-BETUL TUTUP AURAT KER?

AURAT ATAU URAT?

Ramai muslimah kata dah tutup aurat betulker? Atau tutup urat? Ada apa-apa perbezaan.

Mestilah ada beza betul tak?

Aurat dari segi bahasa; ialah keaiban

Manakala dari segi istilah Syarak; ialah bahagian-bahagian tertentu pada tubuh manasia yang wajid ditutup.

Jadi aurat adalah bahagian-bahagian tertentu yang wajid dilindungi daripada pandangan orang ajnabi (orang yang boleh berkahwin dengannya) kerana perbuatan tersebut dianggap suatu yang mengaibkan di sisi agama Islam. Kredit Abuanasmadani.com

Bagaimanakah aurat wanita

Aurat wanita adalah seluruh tubuhnya kecuali muka dan tapak tangan dan belakang tangan. Ringkasnya sebagaimana kita menutup aurat dalam solat begitulah jugak di luar solat.

Sudahkah kita menutup Aurat

Sudah nampak pembaharuan dalam bertudung, sekarang sudah banyak tudung-tudung 2xl berada di pasaran.  Sambutan sangat menggalakkan juga untuk tudung-tudung labuh jenama seperti Mahligai Scarf, Syazara, Inspirasi Hana dan Telekungmusleea.

Tetapi masih ramai jugak yang kepalanya ditutup tetapi seluarnya ketat, jubahnya ketat dan ada juga yang bertudung tetapi tangannya terbuka. Tudung nya litup tetapi susuk tubuhnya nampak jelas. Berjubah tetapi sendat sampai menampakkan susuk tubuh dan garis seluar dalamnya.

Ramai yang terlepas pandang atau sengaja tidak mahu ambil berat mengenai pemakaian stokin dan sarung lengan.  Walaupun baju kita labuh tetapi lengan baju perlu dikemaskan dengan sarung lengan terutama si pemakai baju kurung atau baju yang bertangan besar.

Kaki juga adalah aurat oleh itu perlu disarung dengan stokin, ada boleh pilih nak yang stokin pendek atau panjang. Paling utama adalah menutup kaki tersebut . Kebiasaan bagi orang-orang yang berstokin, mereka akan rasa tidak selesa jika keluar rumah tanpa stokin.

Bukan nak membebel pepagi buta nie tetapi kadang-kadang kita jadi lemas bila tengok keadaan di sekeliling kita.  Terfikir nak tanya adik tak sayang diri sendiri ker, neraka yang paling ringan adalah memakai selipar dari api neraka boleh mendidih sampai ke otak kita.

Kak Hajah masih memperbaikki diri biarlah kita sama-sama ingat mengingati.  cuba tengok gambor bawah cantik kan loose sahaja jubahnya

zalora

jubah zalora

hijriah

hijriah home

 

 

TIMES UP

Genap sebulan akak dah duduk di rumah. Time berehat-rehat dah berakhir.

Its time to decide which direction to choose.

Times to move on.

Times speed up to everything.