TIMES UP

Genap sebulan akak dah duduk di rumah. Time berehat-rehat dah berakhir.

Its time to decide which direction to choose.

Times to move on.

Times speed up to everything.

NASI LEMAK ANAK DARA OH ANAK DARA

Rezeki si anak dara namanya tetiba jadi laris dengan bajet 2017. Bila PM mentioned jenama Nasi Lemak Anak Dara masa bajet.

Tulah namanya rezeki, bukan calang-calang anak dara graduate engineering dari university tempatan. Tahniah kat anak dara, muda-muda dah ada semangat keusahawanan yang tinggi.

Boleh jadi contoh untuk anak-anak dara yang lain, sempat baca blog anak dara ni masa tunggu giliran kat kaunter pos tadi.  Ada bisnes tudung jugak, bisnes tudung memang dan trending gila sekarang.  Setiap yang berlaku ada hikmahnya dalam dunia ekonomi yang memang suram nie buat ajerlah apa sahaja kerja yang halal.

Nak berjaya bukan mudah, kalau anda ada fund besar boleh gunakan third party untuk bantu naikkan jenama anda tu. You boleh advertise kat media social dan media elektronik. Tapi kalau anda macam akak ni fund yang tak seberapa gunalah media yang percuma untuk mem’branding’ kan jenama anda tu.  Adakalanya viral tu elok juga bila digunakan untuk kebaikan.

Agaknya mak anak dara nie pun tak sangka anak dara yang sekolah tinggi, pecah kepala nak lulus periksa boleh twist career dia.  Dulu orang fikir bisnes tepi jalan is nobody but now you see can semua simpang ada orang berniaga, terutama bila ekonomi tengah teruk ni. Macam-macam jenis bisnes makan muncul yang menjual lebih ramai dari yang membeli. Tapi itu rezeki dari Allah swt kalau anda duduk menung tak kan turun sepinggan nasi Ayam betul tak?

Akak tabik spring dengan semangat jitu anak dara walaupun dapat surat saman tetap teruskan juga perniagaan beliau. Itu yang dinamakan challenge mana ada bisnes yang tak ditimpa masalah. Semoga anak dara terus sukses dengan nasi lemaknya.  Semoga Allah swt lindungi beliau maklumlah anak dara tu chomel pulak. Tambahan sekarang dah jadi celebrity pulak tu.

Nama anak dara ni SITI HAJJAR keberkatan dari nama isteri Nabi Ibrahim a.s kan yang ditinggalkan sendirian di padang pasir bersama anaknya Nabi Ismail a.s berlari-lari antara Bukit Safar dan Marwah mencari air untuk mereka berdua.  Ibrahnya buatlah nama anak yang baik moga ada aura disitu. Maybe itulah harapan ayah dan bonda SITI HAJJAR.

Seronok baca kisah SITI HAJJAR nie tapi cukuplah dulu, anda nak tau lagi sila skodeng dengan cik google yang baik tu elok dipelajari

SI ANAK DARA

SI ANAK DARA

Tapi kan Mr PM hari-hari makan nasi lemak pun high cholesterol, hospital pun kena bayar mahal, insuran bukannya murah orang tengah tak da duit. Cubalah bagi kami solution yang lebih munasabah. Kami dah cukup ikat perut dah sekarang nie PM oi. Semua benefit yang hang habarg tu bukan ker kami hamba rakyat jugak yang menanggungnya. Tapi apa yang komuniti bukan kakitangan kerajaan dan bukan warga BR1M nie dapat.

Tapi akak belum ada passion dengan kuali dan sudip, akan datang mungkinlah k0t.   Senang ke kerja sendiri  atau work from home nie ha ha ha nanti kita kongsi sikit later yer.  Tunggu next entry.

MIKA PUN ADA OFFER JUGAK!!! – offer dah tamat harga biasa

mikaoffer4

MIKA OLIVE

mikaoffer3

MIKA PEACH

mikaoffer2

MIKA CREAMO

mikaoffer1

MIKA PINK

mikaoffer5

MIKA BLACK

UKURAN 2.00 MTR X 0.8 MTR

INNER READY

HARGA TIDAK TERMASUK POS

POS SEMENANJUNG RM7.50

POS SABAH AND SARAWAK RM9.00

TO ORDER WHATSAPP – 019-2883235

NAYLA ADA OFFER!!! – offer dah tamat harga biasa

naylaoffer6

naylaoffer5

naylaoffer4

naylaoffer2

naylaoffer1

naylaseries

PILIH COLOR DISINI SEMUA ADA OFFER UNTIL 31/10/2016

POST CHARGE – RM7.50 SEMENANJUNG

RM9.00 – SABAH DAN SARAWAK

WHATSAPP 019-2883235

 

 

HARI INI KITA BELAJAR MEROTI

Hari ini akak main masak-masak. Tak really plan nak tukar profesion kebetulan dapat whatsapp group muslimat nak buat kelas meroti.  Now i have a time why not buat benda baru, dulu jadi pekerja time is the limitation nak buat apa-apa kena cuti kan. So sekarang dah free and easy do what I what.

By right kan seronok jadi free lance, but bear in mind your pocket not really seronok sometimes ya.  Difference is dulu tiap hari mesti make sure in my wallet I have rm100. Sebab distance rumah dengan office tu jauh takut apa-apa hal tengah jalan. Now akak cuma pusing-pusing area tempat tinggal jer, if kena pergi pusat bandar use to ambik public transport ya. So walaupun i only have rm20 in wallet no worries be happy.

Now back to cerita meroti, tengok ada last seat kosong akak teruslah booking and pay the fee pun semalam jer. Pagi ni trainer bagitau suruh bawak roller, plastic coverlah, tupperwarelah. Terkejutlah you, mana i ade apron bagai tu tak sempat nak cari so pergi ajerlah. I already set timer supaya tak miss the date maklumlah duduk rumah ni hari pun sometimes lupa.

So pagi ni beli breakfast berat sikit takut lapar, siap makan bagai baru akak get ready nak keluar pergi meroti. Dekat jer pun 20 minit dah sampai kat Masjid tu, dijadikan cerita bila I sampai kat sana tengok sunyi jer tak der orang pun. Gi dewan kosong, gi dapur kosong. Alamakk!!!

I check balik message nasib baik belum delete semua masih ada browse satu-satu baru perasan I pergi salah tempat, meroti tu patut kat Surau Taman Permata akak pergi Masjid Assobirin. Apa lagi masuk kereta balik keluar terus pergi ke tempat yang betul. Lucky that lokasi dua-dua tempat ni satu jalan jer. Ingatkan orang dah start meroti huuh lega tengah tunggu trainer sampai.

Basic buat roti tu sama jer tapi di pelbagaikan rasanya dapatlah 5 jenis roti, roti pizza, roti kacang merah, chicken floss, butterscotch dan roti sosej.

tengoklah hasilnya keras tangan akak tu. Meroti tu maknanya membuat roti…jadi akak ringkaskan muncullah PERKATAAN BARU MEROTI.

img_3045

teacher roti

 

bahanroti

bahan-bahan hiasan

siap untuk dibakar

siap untuk dibakar

ni over Noxxa tau

ni oveN Noxxa tau

rotibakar

hasil roti yang telah siap

 

ESOK TUNGGU ADA BERITA BAIK TAU….JAM 1.00 TENGAHARI TEPAT TUNGGU TAU.